Kad svoris nedidėtų

 

 

Pagrindinė išsivysčiusiose šalyse nuolat gyvenančių žmonių problema yra ta, kad beveik visada suvalgoma daugiau maisto, negu reikia organizmo energijos poreikiams patenkinti. Šitas nereikalingas maistas virsta riebalais.

 

 

Kiek reikia valgyti?

 

Organizmui maisto reikia šilumai gaminti bei audiniams atstatyti ir gauti energijai, kuri palaiko jo fizines bei chemines funkcijas. Energijos poreikiai gali būti labai skirtingi. Kai kurių žmonių medžiagų apykaita lėta, todėl organizmui energijos reikia mažiau. Jei esate paveldėjęs tokią medžiagų apykaitą turite laikytis griežtesnės, kalorijas ribojančias dietos, kad svoris neimtų didėti.

   Na, o dauguma sveikų žmonių dienos kalorijų poreikis apskaičiuotas atsižvelgiant į amžių ir fizinį aktyvumą.

 

 

Prižiūrėkite savo svorį

 

Kad gaunamos kalorijos atitiktų išeikvojamą energiją, turite išsiaiškinti, kurie produktai jums tinka, o kurių reikėtų valgyti saikingai.

Lengviausias būdas pagerinti savo mitybą- valgyti daug šviežių vaisių ir daržovių. Šiuose produktuose daug maistingųjų medžiagų. Jie nekaloringi ir labai sotūs. Reikėtų vengti kaloringų ir riebių produktų, kaip antai įvairūs gatavi gaminiai, pyragaičiai.

   Reguliariai sverkitės, matysite ar proporcingai derinate gaunamą energiją  su energijos poreikiais. Jei svoris didėja, jums tiesiog reikia valgyti mažiau kalorijų turintį maistą ir daugiau mankštintis.

 

 

Mankštos svarba

 

Fizinės veiklos metu sudeginamos kalorijos- taip galima išvengti svorio didėjimo. Be to pakyla bazinis medžiagų apykaitos rodiklis, vadinasi, ir ramybės būsenoje organizmas kalorijų sudegina daugiau.

 

 

Maistą rinkitės išmintingai

 

Sumažinti kalorijų kiekį jūsų racione visai nesunku. Ir nebūtina visada riboti maisto kiekį. Jūsų sėkmės laidas- racionalus pasirinkimas: juk tiek daug įvairių natūralių produktų.

·       Valgykite daugiau ląstelienos. Daug ląstelienos turintis maistas, kaip antai nemaltų grudų produktai, švieži vaisiai ir daržovės, džiovintos pupelės, žirniai, rudi ryžiai, yra nekaloringas vitaminų, mineralų šaltinis. Ląsteliena yra skalsi, be to, ji mažina cholesterolio bei gliukozės absorbciją.

·       Venkite rafinuotų angliavandenių. Jų turintys produktai paprastai būna labai kaloringi ir dažniausiai juose mažiau vitaminų ir mineralų. Balti miltai, balta duona, šlifuoti ryžiai, produktai su cukrumi, visi jie labai rafinuoti.

·       Valgykite mažiau sočiųjų riebiųjų rūgščių turinčio maisto. Rinkitės neriebius pieno produktus, valgykite liesą mėsą. Gamindamas naudokite augalinį aliejų, pavyzdžiui, saulėgrąžų. Maistą geriau kepkite krosnelėje užuot viręs riebaluose. Mažiau valgykite gatavų produktų- sausainių, pyragaičių ir kitokių konditerijos gaminių, nes juose daug riebalų. Lyginant tą patį riebalų ir angliavandenių arba baltymų kiekį, matyti, kad riebalai kalorijų turi daugiau nei dvigubai.

 

 

Vaikai ir nutukimas

 

Vaikystėje organizmas riebalus kaupia labai skirtingai. Kartais gali atrodyti, kad jūsų vaikas per storas, tačiau tai paprastai tėra laikinas “antsvoris”. Tik gimusio kūdikio maždaug 15 procentų viso kūno svorio sudaro riebalai. Iki šešių mėnesių ši dalis gali padidėti iki 26 procentų. O kūdikiui pasidarius judresniam sumažėja. Iki šešerių metų riebalai sudaro apytikrai 15 kūno svorio, o prieš pat lytinį brendimą- net 20 procentu. Po lytinio brendimo riebalai vidutiniškai sudaro 25 procentus viso merginos svorio ir tik 13 vaikino svorio. Svarbu laiku imtis priemonių, kad jūsų vaikas nesustorėtų, atsisžvelgiant į natūralų riebalų kiekio kitimą. Per daug sveriantys vaikai, bei paaugliai rizikuoja ir suaugę virsti nutukėliais.