CHOLESTERINAS

Visi gerai žino, kad cholesterolis sukelia širdies ligas. O ar žinote, kad kraujyje esantis cholesterolis gaminasi kepenyse iš sočiųjų riebiųjų rūgščių?

  Produktai, iš kurių gaminasi cholesterolis

Cholesterolio yra kiaušiniuose, kepenyse, inkstuose ir kai kuriuose vėžiagyviuose. Vis dėlto pagrindinis cholesterolio šaltinis yra tie produktai, kuriuose daug sočiųjų riebiųjų rūgščių, pavyzdžiui, grietinėlė, sviestas, fermentinis sūris ir riebi mėsa – kiauliena, aviena bei jautiena. Organizmas šiuos riebalus paverčia cholesteroliu.

   Organizmas cholesterolį naudoja svarbiems, ląstelėms augti ir atsistatyti reikalingiems hormonams gaminti. Cholesterolis yra besiformuojančios naujos ląstelės sienelių statybinė medžiaga. Be to, cholesterolis – svarbiausia kepenyse susidarančių tulžies rūgščių sudedamoji dalis. Vėliau šios rūgštys patenka į žarnyną ir padeda virškinti riebalus.

 Cholesterino perteklius

Beveik visas į kraują patenkantis cholesterinas susidaro kepenyse, vykstant įvairių medžiagų, ypač sočiųjų riebiųjų rūgščių, apykaitai. Kadangi kasdien kepenyse pasigaminančio cholesterino net su kaupu pakanka ląstelių veiklai, maisto produktų, turinčių cholesterino, organizmui nebereikia. Iš tokių produktų, pavyzdžiui, kiušinių ir vėžiagyvių, tiesiai absorbuojama tik nedidelė cholesterino dalis.

  Kritinis kiekis

  Cholesteriną kraujas išnešioja po visą organizmą, ir ląstelės tiesiai iš kraujo gali jo pasiimti tiek, kiek reikia. Likęs cholesterinas ir toliau cirkuliuoja organizme, ir greit jo gali susikaupti per daug.

  Štai akivaizdus įrodymas, kad žmonėms, turintiems kraujyje per daug cholesterino, kur kas labiau gresia infarktas, stenokardija, insultas ar kraujotakos sutrikimai. Cholesterino perteklius riebiomis apnašomis nusėda ant arterijų sienelių ir trukdo kraujui pratekėti į tokius organus, kaip širdis ir smegenys.

  Dauguma žmonių gali visiškai nesunkiai sumažinti cholesterino kiekį savo kraujyje – tereikia pakeisti mitybą. Neužteks, jei paprasčiausiai valgysite mažiau cholesterino kiekis kraujuje priklauso visai nedaug. Kad jo sumažėtų turite valgyti mažiau riebaus maisto, ypač tokio, kuriame daug sočiųjų riebiųjų rūgščių turinčių riebalų, nes iš jų kepenyse ir gaminasi cholesterinas.